Oltárny nadstavec na Hlavnom oltári Majstra Pavla je zrekonštruovaný

05.12.2013 Levoča

Levoča (TASR) – Rekonštrukčné práce na architektonickej a sochárskej výzdobe oltárneho nadstavca Hlavného oltára v Kostole sv. Jakuba v Levoči, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče, dnes po roku ukončili. Na budúci týždeň by mali odinštalovať aj lešenie, ktoré bolo potrebné pri práci reštaurátorov. "Počas vianočných a novoročných sviatkov tak budú môcť návštevníci i veriaci toto dielo obdivovať bez lešenia i bez plachty, na ktorej bol oltár vyobrazený," upozornil riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč.

Zároveň môžu vidieť zrekonštruovanú i pôvodnú, spodnú časť oltára. Vo vrchnej časti oltára sa najprv povysávali hrubé vrstvy prachu, ktoré sa tam nahromadili za cca 60 rokov, od poslednej obnovy oltára bratmi Kotrbovcami. Následne sa časti oltára ponatierali terpentínom, čím zišli aj posledné čiastočky prachu a odstránil sa voskový film. "Rozpúšťadlom sa odstránili mladšie zásahy a bežné povrchové nečistoty, potom sa tekutým striebrom vyplnili čierne stopy a poškodené časti a tie sa na koniec nastriekali zlatou glazúrou," vymenúva reštaurátor z ORA Levoča Juraj Maták.

Pri rekonštrukčných prácach pracovníci ORA neobjavili žiadne väčšie zaujímavosti, jedinou záhadou ostávajú písmená a obrazce na zadnej strane oltára. "Doteraz sa nám nepodarilo zistiť, čo znamenajú, ostáva to záhadou pre ďalšie generácie," konštatoval Tkáč. Prvá etapa sa začala prieskumnými reštaurátorskými prácami v decembri minulého roka, pričom náklady sa doposiaľ vyšplhali na viac ako 123.000 eur. Obnovu financoval Rímskokatolícky farský úrad v Levoči sumou viac ako 80.000 eur a Messerschmittova nadácia, ktorá prispela viac ako 40.000 eurami. Na najbližších 100 rokov by mala byť väčšia vrchná časť oltára podľa Tkáča zachránená.



S realizáciou druhej etapy rekonštrukcie sa začne po troch kráľoch, jej súčasťou bude obnova oltárnej skrine tabuľových malieb, predele, ktorej súčasťou je aj Posledná večera, a tiež sochárskej výzdoby v skrini. Druhú časť obnovy bude financovať Messerschmittova nadácia, ktorá sa podieľala na viacerých obnovách historických pamiatok v Levoči. Predpokladané náklady na budúcoročné práce sú viac ako 176.000 eur. "Tá prvá časť bola náročnejšia na drobné prvky a detaily, druhá časť, oltárna skriňa, tam sú zase celistvejšie plochy. Problém však bude s troma hlavnými sochami, ktoré sú veľké a bude s nimi ťažká manipulácia. Ale tie úkony sú v podstate vždy rovnaké, očistiť, vytmeliť, vyretušovať," doplnil Maták.

Naposledy Hlavný oltár Majstra Pavla z Levoče v Chráme sv. Jakuba, ktorý je najvyšším dreveným oltárom na svete, rekonštruovali začiatkom 50. rokov 20. storočia bratia Kotrbovci. Tí ho v podstate zachránili pred úplným zničením.
 

Vyberte región